NKF nr 523 – XII 2017

NA DRUGIM BRZEGU
W XIV w Wisła od wschodniej strony Krakowa kilkakrotnie zmieniała swoje koryto. Niektóre miejscowości, leżące dziś na prawym brzegu, znajdowały się kiedyś po przeciwległej stronie, czyli na terenach dzisiejszej Nowej Huty. Tak została podzielona parafia Ruszcza, do której należała wieś Grabie. W Grabiu znajduje się zabytkowy kościół drewniany z XVIII w., który stoi na miejscu wcześniejszego, wielokrotnie przenoszonego z uwagi na ciągłą migrację Wisły w tym rejonie. Ze starego średniowiecznego kościoła zachowała się unikatowa chrzcielnica gotycka, którą można podziwiać w obecnym kościele.
Opowiadają o tym Maciej Miezian z Muzeum Historycznego Miasta Krakowa oraz ks. Andrzej Pietrusa, proboszcz parafii w Grabiu.

z cyklu Twarze nowohuckiego sportu – KRZYSZTOF KSIĄŻEK
Obchodzący niedawno swoje 80 urodziny trener i twórca nowohuckiej koszykówki to przykład człowieka żyjącego z pasją. W 1979 roku wprowadził koszykarki Hutnika Kraków po raz pierwszy w historii klubu do ekstraklasy. Po transformacji ustrojowej, kiedy wsparcie kombinatu dla Hutnika ustało i doprowadziło do likwidacji klubu, nie zaprzestał działalności sportowej. Powołał wspólnie z entuzjastami koszykówki Mini Basketball Kraków, stowarzyszenie mające na celu aktywizację młodzieży szkolnej do uprawiania tej dyscypliny sportu. Pierwszy turniej mini koszykówki odbył się w hali na Suchych Stawach w 1992 r. Przez kolejnych 20 lat Krzysztof Książek, mając biuro w swoim mieszkaniu, przewodniczył tej organizacji.

WIEM CO JEM
Relacja z kolejnej odsłony jesiennych spotkań kulinarnych organizowanych przez Ośrodek Kultury im. C.K.Norwida pod wdzięczną nazwą "Jem, jem". Tym razem poświęcone były nabiałowi w naszej diecie. W panelu dyskusyjnym rozmawiano o tym, czy da się w pełni zastąpić nabiał produktami roślinnymi, czy jest nieodzowny w naszej diecie oraz jak wyniki ostatnich badań zmieniają nasze stereotypy żywieniowe. Wszystko to było okraszone warsztatami kulinarnymi, podczas których uczestnicy mieli możliwość własnoręcznie zrobić masło, kefir czy wegańskie tofu.

realizajca: Robert Musiałek

Nowohucka Kronika Filmowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *